Tesla er en af de mest handlede udenlandske aktier på Nordnet. I denne analyse forsøger Anders Bæk at give dig en 360 graders gennemgang af aktien, herunder regnskabs- og væksttal samt selskabets teknologi.
Tesla er en af de mest handlede udenlandske aktier på Nordnet. Jeg vil derfor i denne analyse forsøge at give dig en 360 graders gennemgang af aktien, som belyser selskabets regnskabs- og væksttal, og som går i dybden med Teslas teknologiske forspring fra et ingeniørmæssigt perspektiv.
Jeg fortæller, hvorfor Tesla på mange områder kan ses som den næste “Apple”, hvorfor jeg kalder Tesla et “platforms-selskab” på linje med fx Microsoft og Google, og hvorfor Tesla rent teknologisk er en af de førende aktører i AI-industrien.
Jeg har fulgt og analyseret Tesla tæt i mange år, og jeg udviklede min første analyse og projektion for Tesla i 2017. Jeg vurderede på det tidspunkt, at Teslas aktiekurs ville mangedoble over de kommende år, og siden da er aktien steget med over 1000%. Teslas udvikling i år flugter fortsat med mine projektioner for aktien.
Jeg ser flere analyser, som har svært ved at gennemskue Teslas fordele og ulemper. Som konsekvens deraf er aktien over de seneste år efter min mening ofte blevet undervurderet. Jeg vil i denne analyse forsøge at give mit bud på et retvisende billede af selskabet. Så kan du selv vurdere, om den bør have en placering i din portefølje eller ej.
Stor efterspørgsel efter Teslas biler
Det vigtigste pejlemærke for Teslas succes over de kommende år er efterspørgslen efter Teslas biler. Tesla sælger alle biler, som de producerer og de har formået at vækste deres produktions- og leveringstal i et højt tempo over de seneste år. Således leverede Tesla i 2017 i alt 103.000 biler til deres kunder og i 2022 havde de vækstet dette tal til 1.300.000 biler. Det svarer til en gennemsnitlig annualiseret vækst på 61% på verdensplan.
Det er her vigtigt at bemærke, at Tesla sælger alle biler de kan producere. De er derfor ikke begrænset af efterspørgsel, men derimod af deres egen produktionskapacitet.
Kilde: Ir.tesla.com
Den høje vækst er indtil videre fortsat i 2023.
Tesla Model Y var i første halvår af 2023 verdens mest solgte bil på tværs af både benzin – og elbiler. Tesla sigter i år efter at levere 1.800.000 biler til deres kunder, og indtil videre peger salgstallene på, at de vil lykkes med dette mål.
I USA, Teslas største markede, går det bl.a. godt for Teslas salgstal, og i de første seks måneder af 2023 er Tesla den mest solgte elbil i USA. Tesla har solgt flere biler end det samlede salgstal for de ni andre elbilmærker på top 10 tilsammen.
I Danmark sælger Tesla også godt, og Tesla Model Y var i årets første tre kvartaler af 2023 også herhjemme den mest solgte bil på tværs af både benzin- og elbiler. Den solgte næsten tre gange så meget som nummer to på listen. Tesla Model 3 indtog desuden fjerdepladsen.
Kilde: https://www.bilimp.dk/nyregistreringer/
Det er værd at bemærke, at Tesla har opnået sin vækst uden nogensinde at have brugt penge på markedsføring, og man ser således ikke Tesla-reklamer i aviser, i fjernsynet, på Youtube eller lignende.
Tesla har sat et mål om at producere 20 millioner biler pr. år frem til 2030 (kilde). Til sammenligning sælger verdens største bilfabrikant i dag, Toyota, 10.5 millioner biler årligt og nummer to, VW, sælger 8,26 millioner biler årligt.
Hårdt pressede konkurrenter
For at sætte ekstra skub i efterspørgslen har Tesla i år igangsat en aggressiv priskrig på bilmarkedet, som har medført store prisnedsættelser på tværs af deres bilmodeller. Trods disse prisnedsættelser har Tesla en af branchens højeste profitmarginer pr. solgt bil. Tesla har over de seneste 12 måneder haft en driftmargin på 12% pr. solgt bil, mens mange af konkurrenterne taber penge på hver en elbil, de sælger. Hele bilindustrien er altså ved at bevæge sig ind i en produktgruppe, hvor de fleste aktører taber penge på hver en bil, der sælges.
Teslas prisnedsættelser presser nogle i forvejen pressede konkurrenter, som vil have svært ved at deltage i priskrigen (kilde).
Tesla har “iPhonificeret” bilindustrien
Efterspørgslen efter Teslas biler er lige nu høj, og den er steget eksponentielt over de seneste år. Min vurdering er, at efterspørgslen fortsat vil stige markant over de kommende år. Denne konklusion kommer fra min analyse af Teslas produkter og teknologi: fra et produkt- og ingeniørmæssigt perspektiv producerer Tesla en bil, som på flere væsentlige parametre er stærkere end konkurrenternes. For at forstå Teslas produktmæssige førerposition, er det relevant at drage en parallel til Apple og iPhonen.
Apple digitaliserede mobiltelefonindustrien med iPhonen: de fjernede knapperne og implementerede en stor touch-skærm, de udviklede et avanceret styresystem og de tillod over-the-air opdateringer. Det samme har Tesla gjort i bilindustrien. Tesla har fjernet og simplificeret store dele af bilens interiør, de har implementeret en stor touchskærm, de har udviklet et komplekst styresystem til bilen med apps (og måske snart en app store), de tillader over-the-air opdateringer, de har implementeret avanceret selvkørende software i bilen etc.
Apple udgav den første reelle smartphone, og Tesla udgav den første reelle smartcar. Det betyder også, at det ikke er nok for konkurrenterne blot at “elektrificere” deres nuværende line-up – de er også nødt til at “iPhonificere” deres biler. Og netop dette er der mange bilfabrikanter, der har store problemer med.
iPhonen havde dengang et stort teknologisk forspring mod Nokia, og i dag er det på mange måder et ligeså stort teknologisk forspring som Tesla har mod store dele af bilindustrien. Dette store teknologiske forspring kommer helt konkret til udtryk i den store globale efterspørgsel efter Teslas biler.
Vertikal integration
En anden klar parallel mellem Tesla og Apple er vertikal integration. Apple er kendt for at eje en stor del af værdikæden selv. De designer både hardwaren og softwaren til deres produkter in-house, og samtidig ejer de Apple-butikker over hele verden, så de kan sælge direkte til kunderne. Tesla har valgt at benytte den samme strategi, hvor de designer og producerer store dele af bilen selv, og så er det kun muligt at købe en Tesla fra Teslas egne forhandlere. Samtidig ejer de et af verdens største ladenetværk. Faktisk er Tesla endnu mere vertikalt integreret end selv Apple, da de også producerer og samler bilerne på deres egne fabrikker. Apple har i stedet outsourcet selve produktionen til kinesiske producenter som bl.a. Foxconn.
Den vertikale integration giver Tesla store skaleringsfordele, hurtigere produktionstider og bedre profitmarginer.
Tesla er et af verdens førende tech-selskaber
Tesla har formået at digitalisere bilen, fordi de fra et ingeniørmæssigt perspektiv er blandt verdens førende tech-selskaber. Hvis man vil have en metode til at identificere de førende tech-selskaber, vil jeg anbefale en “hemmelig”-metrik: Hvor vil nyuddannede ingeniører helst arbejde? De nyeste undersøgelser, der er foretaget blandt amerikanske ingeniører viser, at begge Elon Musks selskaber SpaceX og Tesla ligger som henholdsvis nr. 1 og nr. 2. Dette er et godt pejlemærke for at finde frem til de mest innovationsdygtige selskaber.
Kinesiske bilfabrikanter er i øvrigt blandt de førende aktører, der også har formået at digitalisere deres biler. Her ses en anden parallel mellem Apples omvæltning af mobilindustrien og Teslas omvæltning af bilindustrien: Nye kinesiske aktører fulgte med i den slipstrøm, som iPhonen skabte, mens gamle mobilfabrikanter måtte lade livet. Lige nu ser vi, at nye kinesiske bilfabrikanter følger med i den slipstrøm, som Tesla har skabt. Hvilke bilfabrikanter må lade livet?
Tesla ligger i front i AI-industrien
I min artikel “de 5 førende AI aktier” nævner jeg Tesla som en af de førende AI-aktier. Mange investorer er måske ikke bekendt med det, men fra et ingeniørmæssigt perspektiv er Tesla nemlig blandt verdens førende AI-selskaber.
Tesla er førende indenfor selvkørende AI-teknologi. Det skyldes først og fremmest Teslas store mængde af real-world video-data, som de har indsamlet over de seneste år. AI-vinderne over de kommende år bliver formentligt de aktører, der ejer den største “data-brønd” at træne deres AI-systemer på. Ethvert AI-system skal nemlig trænes på store mængder data, og fx er ChatGPT kun så avanceret, fordi den er trænet på store mængder tekst-data. På samme måde kan koden til en fuldt selvkørende AI kun knækkes ved at træne systemet på store mængder af video-data fra trafikken.
Hver en Tesla i trafikken indsamler data, som bruges til at træne Teslas AI-system. Det giver Tesla en stor fordel sammenlignet med konkurrenterne. De tætteste konkurrenter er Waymo fra Google og Cruise fra GM. Deres ulempe er dog, at de er taxi-services, og de opererer derfor en flåde af blot et par hundrede biler. Tesla har flere millioner biler på vejene, og de indsamler derfor data i et meget højere tempo.
Kilder: Tesla.com,getcruise.com og waymo.com
Tesla har samtidig den fordel, at Teslaer færdes på alle veje: i byer, på landeveje og på motorveje. Waymo og Cruise kører derimod kun på udvalgte veje i udvalgte byer. Det giver altså Tesla en mere alsidig brønd af data at trække på og derved også et mere all-around AI-system, der kan færdes overalt.
Selvkørende AI
Jeg forventer, at Tesla vil formå at færdigudvikle selvkørende AI til et niveau, hvor den konsekvent kan køre mere sikkert end menneskelige chauffører indenfor 1-2 år. Hvis det sker, så vil det åbne op for 3 nye store indtjeningskilder for Tesla:
- Højere margin: Prisen for Teslas selvkørende AI er lige nu omkring 100.000 kr. Når en kunde tilkøber teknologien, så implementeres det med en software-opdatering. Det giver Tesla en 100% profitmargin.
- Robotaxi: Tesla vil lancere en førerløs taxi-service, således at man kan lade sin Tesla agere førerløs taxi, når man fx sidder hjemme i sin sofa en fredag aften. Enhver solgt Tesla vil derfor kunne forblive en indtjeningsgenerator for Tesla. På samme måde som enhver solgt iPhone bliver ved med at være en indtjeningsgenerator for Apple grundet app store og in-app purchases.
- Licensering af styresystem: Når fuld selvkørende AI udgives, så vil det formentligt blive et ligeså stort spring, som da vi gik fra hestevognen til bilen i starten af 1900-tallet. Derfor er det essentielt for konkurrerende bilfabrikanter, at de også har mulighed for at implementere samme teknologi i deres egne biler, hvis ikke de vil blive udkonkurreret. Såfremt Tesla knækker koden først, så vil det betyde, at de i fremtiden kan licensere styresystemet ud til andre bilfabrikanter. Derved får de en forretningsmodel, der ligner Windows fra Microsoft og Android fra Google. Elon Musk har allerede fortalt, at Tesla er i indledende forhandlinger med en større bilfabrikant om netop en sådan aftale. Jeg forventer, at vi i fremtiden vil opleve, at Teslas software ligger i en stor del af konkurrenternes biler.
Husrobotterne kommer! Fremtidens største industri?
AI-bølgen drives lige nu primært af den hype, som sprogmodeller som ChatGPT har skabt. Men i fremtiden vil AI føre til mange flere store revolutioner, og en af de største af disse bliver med stor sandsynlighed husrobotter. Husrobotter vil i fremtiden kunne klare de huslige pligter, som at:
- Gøre rent
- Handle ind
- Lægge tøj sammen
- Lave mad
Og sikkert også meget mere. Jeg vurderer, at vi ikke skal mere end 10-20 år frem i tiden, før en stor del af danske familier har deres egen husrobot. Hvis hver en familie ejer en, to eller flere husrobotter, så vil denne industri i fremtiden have potentiale til at kunne blive større end hele bilindustrien.
Tesla er lige nu i fuld gang med at udvikle en husrobot (med kodenavnet Tesla Optimus). Teslas førerposition inden for selvkørende AI giver dem et automatisk forspring inden for udvikling af husrobotter: Teslas selvkørende AI er trænet til at forstå den virkelige verden for at færdes i trafikken. På samme måde skal husrobotter også trænes på den samme real-world video-data, for at forstå den virkelige verden, så de kan færdes i den og interagere med den på samme måde som mennesker.
Vil Tesla konkurrere med Nvidia?
Nvidia står lige nu stærkt i AI-industrien, fordi de udvikler de supercomputere, som andre AI-udviklere benytter til at træne deres AI-applikationer på (Fx er OpenAI, skaberen af ChatGPT, en af Nvidias store kunder).
Tesla er i gang med at udvikle deres egen AI-træningscomputer, der hedder Dojo. Dojo skiller sig ud fra Nvidias træningscomputere, da den er specialdesignet til at træne videodata med. Nvidias løsning er derimod en all-around løsning, der lige nu er bedst til at træne tekstdata med.
Dojo er på mange parametre ligeså hurtig som Nvidias produkter. Derfor vil det formentligt være muligt for Tesla at licensere Dojo ud til andre AI-udviklere i fremtiden, ligesom Nvidia i dag gør. Finansinstituttet Morgan Stanley har også vurdereret, at dette kan blive en stor indtjeningskilde i deres seneste analyse af Tesla (kilde).
Tesla er ved at blive et platform-selskab
Tesla er ved at blive det, som jeg kalder et “platform-selskab”. De største tech-selskaber i dag er alle platform-selskaber, da de hver især ejer en spilleplade, som andre aktører er nødt til at spille på: Apple ejer et stort økosystem gennem iPhone og app store, Microsoft udvikler og licenserer styresystemet Windows, Alphabet ejer Google, Meta ejer Facebook etc.
Tesla er på samme måde begyndt at eje den spilleplade, som konkurrerende bilfabrikanter spiller på. I de seneste måneder har flere større bilfabrikanter (bl.a. Ford, GM, Nissan, Volvo mfl.) annonceret, at de vil begynde at benytte Teslas lade-arkitektur i deres biler, og derved får de adgang til Teslas ladenetværk. Det svarer til, hvis én bilfabrikant i dag ejede en stor del af alle tankstationer.
Som nævnt tidligere ser jeg også, at Tesla har potentiale til at “eje spillepladen” på andre områder. Fx hvis de fremover licenserer deres selvkørende AI-teknologi (som Microsoft gør med Windows), eller sælger serverkraft til træning af AI-systemer fra deres DOJO supercomputer (som Nvidia gør med deres GPU datacentre).
Solide fundamentaler
Teslas regnskabstal og væksttal står lige nu stærkt, og de er vokset i et højt tempo over de sidste regnskabsår på tværs af de fleste metrikker.
Teslas toplinje er steget højt over de seneste år, og fra 2012 til 2022 er den vokset med en CAGR (gennemsnitlig annualiseret vækst) på 69%.
Kilde: https://ir.tesla.com/
Samme billede tegner sig på bundlinjen. Tesla formåede for første gang at skabe en positiv bundlinje i 2020, og i de efterfølgende år er overskuddet vokset markant.
Kilde: https://ir.tesla.com/
Tesla har samtidig en stærk likviditet og har over 20 milliarder dollars i cash on hand. Hvis vi skulle risikere at ramme en større recession i fremtiden, så hviler Tesla dermed på et stærkt fundament til at klare sig helskindet ud på den anden side.
Risiciene for Tesla
Der er selvfølgelig også risici og potentielle bump på vejen for Tesla.
En af Teslas største styrker er samtidig en potentiel ulempe: Elon Musk. Elon Musk er på mange måder vor tids Steve Jobs, og meget af Teslas fremtidige succes afhænger af, hvor længe Elon Musk forbliver i CEO-rollen. Musk er dog begyndt at engagere sig mere og mere i den politiske debat, og samtidig har han skrevet flere uheldige opslag på Twitter/X, som gør ham upopulær blandt store dele af den amerikanske befolkning. Han er en drama-magnet, og han bør passe på, at dette ikke tager overhånd.
Der ligger også en risiko i det geopolitiske forhold mellem USA og Kina. Tesla har en af deres største fabrikker i Kina, og samtidig får de mange af deres microchips produceret hos TSMC i Taiwan. Hvis Kina påbegynder en invasion af Taiwan, og derved afbryder alle amerikanske arbejdsrelationer, så vil det skade alle dele af Teslas forretning. Denne risiko eksisterer dog for størstedelen af alle tech-selskaber i dag.
Konklusion
Teslas fordele opvejer efter min mening risiciene, og på grund af Teslas teknologiske og produktmæssige fordele, som jeg har gennemgået i denne analyse, så vurderer jeg, at Tesla højst sandsynligt vil fortsætte sin eksponentielle udvikling på antal solgte biler, profitmargin samt på toplinjen og bundlinjen. Tesla vil med stor sandsynlighed indenfor en nær fremtid åbne op for Apple-, Microsoft- og Google-lignende indtjeningskilder. Jeg forventer, at Tesla over de kommende år vil nærme sig disse selskabers nøgletal, og jeg forventer også, at Tesla på et tidspunkt i dette årti vil overstige dem – men det er vist en cliffhanger til en fremtidig Tesla analyse.
__________________________
Dette materiale er udarbejdet af Anders Bæk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Anders Bækhar ansvaret formaterialetsindhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.
Materialet har ikke været forelagt det omtalte selskab.Anders Bæk ejer aktier i Tesla.
Dette materiale blev offentliggjort første gang den 9. oktober 2023 kl. 14.30.
Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sigintet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.
Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.
Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.
Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
Author: Mark Parker
Last Updated: 1699541042
Views: 1690
Rating: 4.8 / 5 (92 voted)
Reviews: 92% of readers found this page helpful
Name: Mark Parker
Birthday: 1930-10-15
Address: 04792 Jessica Prairie Apt. 115, Jamesburgh, HI 44785
Phone: +4645929459577526
Job: Museum Curator
Hobby: Puzzle Solving, Snowboarding, Hiking, Painting, Beer Brewing, Hiking, Playing Piano
Introduction: My name is Mark Parker, I am a strong-willed, persistent, ingenious, forthright, dedicated, intrepid, resolved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.